PWA یا وب اپلیکیشن پیش رونده ، نسل جدیدی از اپلیکیشن های تحت وب هستند که میتوانند آینده اپلیکیشن های موبایل را دگرگون کنند. ابتدا برای اینکه با مفهوم PWA بهتر آشنا شوید، ابتدا لازم است درباره اپلیکیشن های بومی و وب اپلیکیشن ها و تفاوت آن ها اطلاعاتی را کسب کنید. در این مقاله میخواهیم به صورت مفصل و جامع به بررسی این موضوع بپردازیم.
اپلیکیشن بومی یا Native چیست؟
همانطور که میدانید سال هاست که اندروید، ios، ویندوز و… سیستم عامل های محبوب گوشی موبایل و دسکتاپ هستند. اپلیکیشن بومی، در اصطلاح به اپلیکیشنی گفته میشود که به صورت مشخص برای یک دستگاه توسعه داده شده است. به عنوان مثال یک اپلیکیشن موبایل که فقط روی “سیستم عامل اندروید” قابل اجرا باشد، Native App یا اپلیکیشن بومی محسوب میشود. این اپلیکیشن های بومی معمولا توسط فروشگاه های آنلاین اپلیکیشن مثل Play Store، بازار و… قابل دانلود هستند.
این اپلیکیشن ها با استفاده از زبان Object-C برای IOS و Java برای اندروید نوشته میشوند. و مزیت آن اینست که سرعت و عملکرد بالایی و پایدارترند. همچنین این اپلیکیشن ها به راحتی به تجهیزات گوشی موبایل (مانند دوربین، میکروفون، و…) متصل میشوند.
وب اپلیکیشن (Web Application) چیست؟
همانطور که در مقاله قبلی گفته شد، وب اپلیکیشن یا نرم افزار تحت وب، به سیستم هایی گفته میشود که بر بستر اینترنت قابل استفاده باشند و از طریق هر مرورگری قابل دسترس و اجرا باشند. اغلب توسعه دهندگان، جهت سهولت دسترسی کاربران به سرویس ها، اپلیکیشن های خود را هم در نسخه موبایل و هم به صورت نرم افزار تحت وب توسعه میدهند. از نظر رابط کاربری (User Interface) در واقع هر دوی این اپلیکیشن ها، امکانات مشابهی را در اختیار کاربر قرار می دهند.
سامانه ها یا اپلیکیشن های تحت وب، با CSS، Html و Javascript نوشته میشوند. شاید سرعت و عملکرد وب اپلیکیشن ها نسبت به اپلیکیشن های موبایل و یا نرم افزار سیستمی کم باشد، اما بسیار پویاتر از اپلیکیشن های بومی هستند. به عبارت ساده تر، سامانه های تحت وب، مدام در حال آپدیت، به روز رسانی اند ولی اپلیکیشن های بومی این قابلیت ها را ندارند و برای اینکه بتوانید از قابلیت های جدید استفاده کنید، مجبورید نسخه جدید آن اپلیکیشن را دانلود کنید.
وب اپلیکیشن پیش رونده چیست؟
PWA مخفف (Progressive Web Apps) می باشد.همانطور که در ابتدای مقاله نیز گفته شد، وب اپلیکیشن پیش رونده یا PWA یک تکنولوژی جدید میباشد. کافیست تا قابلیت های اپلیکیشن های بومی و تحت وب را با هم ادغام کنیم تا یک اپلیکیشن پیش رونده با سرعت و عملکرد بومی و پویایی تحت وب داشته باشیم!
وب اپلیکیشن پیش رونده، در واقع وب سایتی است که از تکنولوژی های مدرن استفاده میکند اما ظاهر و کارکرد آن دقیقا مانند یک اپلیکیشن معمولی است. پیشرفت های اخیر در مرورگرها، رابط های برنامه نویسی (API) و… برنامه نویسان را قادر کرده است تا وب اپلیکیشن هایی با قابلیت افزودن به صفحه خانگی سیستم عامل با امکان ارسال اعلان (نوتیفیکیشن) و حتی عملکرد آفلاین توسعه دهند.
ویژگی ها و مزایای وب اپلیکیشن پیش رونده
وب اپلیکیشنهای پیش رونده واجد ویژگیها و مزایای زیر هستند:
- قابل استفاده در هر سیستم عامل: بدلیل اینکه به این نوع نرم افزار ها پیش رونده گفته میشوند این است که، فارغ از نوع مرورگر و نوع دستگاه، برای تمام کاربران قابل استفاده است.
- قابل جستجو بودن: وب اپلیکیشن ها از آنجایی که یک سایت به حساب میآیند، از طریق موتور های جستجو مثل گوگل، قابل یافتن هستند. این خصوصیت باعث برتری این نوع برنامه ها نسبت به اپلیکیشن های بومی است.
- انعطاف پذیری در وب اپلیکیشن پیش رونده: وب اپلیکیشن ها کاملا انعطاف پذیر یا به عبارتی ریسپانسیو (Responsive) هستند. این اپلیکیشن ها روی تمامی دستگاه ها اعم از کامپیوتر، موبایل، تبلت و هر نوع اندازهی نمایشگر تطبیق میدهدند و قابل نمایش و استفاده هستند.
- بدون نیاز به اینترنت: PWA ها میتوانند در شرایط ارتباطی ضعیف و حتی بدون نیاز به اینترنت و به صورت آفلاین نیز سرویس دهی کنند.
- ظاهری مانند اپلیکیشن: یک اپلیکیشن پیش رونده شباهت زیادی به اپلیکیشن های بومی دارد. رابط کاربری آن دقیقا مانند اپلیکیشن بومی میباشد.
- به روز بودن: همانطور که گفته شد، اپلیکیشن های بومی نیازمند به روز رسانی از طریق فروشگاههایی مثل اپاستور و… هستند. وب اپلیکیشن های پیش رونده به لطف سرویس ورکر ها همیشه به روز هستند و هنگام انتشار محتوای جدید و … کاربران با اتصال به اینترنت میتوانند بلافاصله آن را مشاهده کنند.
جمع بندی
وب اپلیکیشن پیش رونده یا PWA، هنوز در دوران اولیه تکامل خود به سر میبرند. این تکنولوژی از اوایل سال ۲۰۱۵ توسط شرکت گوگل معرفی شد. میتوان پیشگویی کرد که تا چند سال آینده PWA ها طیف گسترده ای از اپلیکیشن ها را در بر بگیرند. با این حال از ظرفیت بالایی برای تکامل توسعه خود برخوردارند و میزان نفوذ و همهگیری آنها به استقبال توسعهدهندگان و البته کاربران وابسته است.
همانطور که گفتیم، PWA ها برای شروع با مرورگر ها آغاز میشوند ولی پس از آن کاربر با یک اپلیکیشن سر و کار دارد. برنامه های وب پیشرونده در آغاز راه رشد و تکامل خود هستند ولی بسیاری از کمبودهای وبسایت ها را رفع کردهاند. علاوه بر این وب اپلیکیشن های پیشرونده در موتورهای جستجو قابل دسترس اند و از طریق URL نیز قابل اشتراک گذاریاند.